En kennel med uppfödning av Tax i huvudsak dvärgtax och kanintax med fokus på hälsa, mentalitet, funktion och konstruktion. Keneln ligger lite norr om Göteborg i det lilla samhälet Nol.

Här kommer jag samla lite artiklar kring ämnen jag finner intressanta. Tipsa gärna om ni har något ni vill läsa om.

Ett starkt ledarskap ger en trygg hund.

Att redan från start visa sig som en trygg ledare är viktigt.

Allt för ofta ser man hundar som tagit över ledarrollen och som rent av styr sin ägare till vad hunden själv vill.

Jag har själv varit där och vet precis hur lätt det är att skämma bort dem på felaktigt vis. 

En hund skall ha mycket kärlek men skillnaden är att det är du som bestämmer när och hur och inte hunden.

Dom har en enormt stor förmåga att ta över och vi faller så lätt i deras fällor.

En hund är ett flockdjur och är just en HUND. Att vi människor förmänskligar dem gör dem bara förvirrade. 

Det är viktigt att vi tydligt på hundspråk visar dem att det är vi som leder flocken och att dom inte behöver ta ansvar över oss. 

En valp som tagit på sig för mycket ansvar blir oftast stresad och orolig och börjar med problembeteende som att skälla hämningslöst, matvägra, utvecka separationsångest osv. Listan kan göras hur lång som helst men det mesta bottnar i att dem helt enkelt fått för stort ansvar i ren okunskap från vår egen sida,

Hur gör man då?

Jo att tydligt visa att det är du som bestämmer genom tyst kommunikation. Man skall inte behöva skrika och skälla på sin valp utan med tydliga signaler visa vad som är rätt och fel.

Biter valpen i något den inte får plocka bara bort det och lämna valpen. Skrik inte och fya inte, det gör den bara ledsen och oförstående,

Belöna hunden med en godis när den kommer till dig när du ropar på den. Men bekräfta den inte när den självmant kommer med bollen och vill leka.

Notera bara att den vill leka och så kan du vänta en stund och sen erbjuda dig att leka med hunden.

Skäller hunden på grannen, skrik inte nej eller massa andra fula saker, det upfattar hunden bara som att du hakar på skällandet och också tycker det är läskigt.

Visa istället hunden att du noterat vad den skäller på och gå sen därifrån så hunden förstår att du sett faran men inte tyckte att det varit något värt att skälla på och alltså inte är något farligt man behöver skälla på.

Ha gärna lina på hunden i början så du har tryggheten i att ta tag i den om den skulle få för sig att rymma, skulle detta dock ske, vänd och spring åt andra hållet. Rusa inte efter för då har du plötsligt förstärkt hundens jakt och bekräftat att att den gör rätt som springer.


I dag vet jag bättre. Jag kämpar fortsatt med att lära just denna hunden att vara själv men det går bättre och bättre. 

Jag ger honom mat efter att jag själv har ätit. Jag släpper ut honom en stund efter att han sagt till att han vill ut, jag kelar med honom en stund efter att han sagt till och inte då han självmant kommer till mig. 

Likaså med promenader.

Många hundar börja dansa runt så fort man närmar sig kopplet. men ta då bara kopplet och stå stilla utan att titta på den och när hunden sen varvat ner tar ni på kopplet igen.

När ni skall gå ut genom dörren, se då till att det är DU som går ut först.

Ledaren är den som spanar om det lurar någon fara utanför dörren.

Låt inte valpen bli den som skall ha ansvaret över att se efter faror.

Så var bestämd och låt valpen stanna innanför dörren tills du själv får gå ut först.

Drar valpen i kopplet så kommer den inte bli bättre av att du rycker i den.

Stanna istället och vänta tills hunden slutar dra, vägrar den så vänd och gå åt andra hållet och dra lite försiktigt tills den går med dig, se till att det är du som är ledaren och som styr promenaden.

Då kommer det genast bli lättare med allt från hundmöten till brummande bilar.

Har du varit hemifrån och valpen hoppar hysteriskt och skäller när du kommer hem, så titta inte på den och bekräfta den utan gå bara rakt in i hemmet och gör dina vanliga sysslior.

När valpen lugnat sig kan du kalla på den och krama om och mysa med den. Låt det ske på dina villkor.

Likaså när du ska lämna den, säg inte hejdå och gör en stor sak av det.

Är du en trygg ledare kommer valpen inte bry sig om att du lämnar den, har du däremot daltat mkt med den och visat dig underställd kommer valpen känna ett behov av att ha koll på dig och om du då som flockmedlem lämnar kommer den bli förtvivlad och skälla och bli oroligt.

Precis som om du själv skulle se ett litet barn gå iväg själv skulle du också bli orolig.

Den stora vinningen i ett tryggt ledarskap är just att valpen känner sig trygg och ser dig som ledaren och då vet den att du klarar dig själv om du lämnar den.

Jag själv gjorde så otroligt många fel med en av mina hundar. Efter 40 år med hund tror man sig kunna detta med ledarskap, men han kom in i mitt liv när jag var som mest ensam. Jag började med att pussa honom och bekräftade honom konstant när jag hämtade honom Pussar faller sig naturligt vid hunnens mun och mungipa. Det jag i sjäklva verket gjorde var att jag tydligt visade honom min underlägsenhet.

Jag fortsatte sedan med att låta honom sova med mig i sängen första natten för han var ju så söt.

Jag gick ut och rastade honom ofta och varje gång kom han fram till min säng och gnydde och jag lyfte såklart upp honom till mig, såg honom i ögonen och pussade honnom godnatt.

På morgonen var han hungrig och såklart fick han maten direkt han sa till.

Ja ni förstår ju, jag själv gjorde ju den stackars 8 veckors valpen till en flockledare.


Genom att med tydliga signaler och utan skrikande gapande ord som nej och fy kan du tydligt visa valpen att du är ledaren, valpen blir trygg och allt blir så otroligt mycket lättare.

Är ni ute på promenad så låt inte folk och andra hundar komma fram och hälsa, låt valpen känna sig trygg med dig och att det är eran promenad. Då undviker du problem med att valpen tycker möten är otrevliga och du skapar en trygg hund. 

Vi skickar inte fram våra barn till alla vi möter för att de skall hälsa så jag vet inte varför folk alltid tror att alla hundar måste hälsa. Det är dessutom en stor smittorisk för en valp att utsättas för massa onödiga möten. 

'Så för att skapa en trygg individ, hjälp den med att undvika detta.

Allt blir så otroligt mycket lättare om man agerar på detta vis, låter hunden vara just en hund och visar den med tydliga tysta signaler att det är du som är dess ledare och dess trygghet.

En valp som matvägrar är ett typiskt sätt att se hur hunden försöker ta kontrollen.

Låt den inte vinna den kampen och ta bort matskålen om hunden inte ätit. Ytterst få hundar svälter sig och ser du bara till att ge valpen man efter en stund igen efter att du själv har ätit så kan du sen lämna hunden och den kommer med största sannorkilhet äta sin mat.

Om inte gör ovan prossedur igen. Låt den inte testa dig så den vinner genom att lägga på godsaker på maten då har den tagit över och bestämt över sin ledare och det blir lite tokigt.

Om du hela tiden gör dig till en trygg ledare så kommer allt med din hund gå så otroligt mycket lättare. Det kan vara svårt i början precios som jag sjäv gosade och lät min hund ta över, men man gör dem bara en björntjänst. 

Var tydlig ge valpen tryggheten med dig som ledare, gosa och lek när DU vill och låt inte valpen styra dig. Svårt jag vet men det är ju faktiskt en HUND och ingen människa det får vi aldrig glömma.


Mycket av det jag skrivit ovan har jag hämtat från denna sida. Verkligen en sida att rekomendera och även att ni läser hennes två böcker.

De gav mig många tankestälare om hur fel jag gjorde med min hund som fyllde min ensamhet och mycket som är så självklart men som man lätt glömmer av bara för att man älskar sin hund och vill den väl.