En kennel med uppfödning av Tax i huvudsak dvärgtax och kanintax med fokus på hälsa, mentalitet, funktion och konstruktion. Keneln ligger lite norr om Göteborg i det lilla samhälet Nol.

INTRESSERAD AV ATT KÖPA TAX?

Som valpköpare hos oss har ni livslång support, vi vill vara en stöttande uppfödare men också ha kontakten för att kunna följa vår avel och utvärdera det vi gör.

På den här sidan finner ni matnyttig information inför ert köp.

Rasen Tax


Tax är en fantastisk ras som finns i nio olika varianter, och med sina korta ben och personliga envishet gör den till en mycket populär ras både som jakthund och sällskapshund.


Lär dig mer om rasen tax här:

Att tänka på innan man skaffar Tax


Att köpa hund är inget man gör spontant. Det krävs planering, val av uppfödare, semesterplanering, förberedelse av hem och inhämtning av kunskap för att ge valpen bästa förutsättning att utvecklas till en fin livskamrat.


Läs mer om hur man förbereder sitt valpköp här:

Intresserad av att köpa valp på denna kennel:


Vad kul att just du är intresserad av valp från oss.

Vi har enbart någon enstaka kull per år och väljer våra köpare med omsorg.  Om just du tycker att detta låter som en intressant kennel så läs gärna vidare via länken nedan.


Läs mer om hur man köper valp tå Teamaides Kennel:

Rasen Tax eller snarare de 9 raserna Tax


En envis liten hund med underbar personlighet.

Tax är en ras som kommer från Tyskland. Den tillhör rasgrupp 4 och användningsområdet är Jakthund för gryt- och drevjakt. Erkänd som en av de mest mångsidiga och användbara jakthundsraserna.

Rasen är känd sedan medeltiden då den avlades fram från stövare.

1988 grundades den första och äldsta rasklubben i Tyskland Deutsche Teckelklub eV. 


Taxen förekommer i tre olika hårlag. Kort, sträv och långhårig samt i tre olika storlekar Normal, Dvärg och Kanintax.

En Normalstor tax får vara mellen 37-47cm för hanar och 35-45cm för tikar.

Dvärgtax får vara mellan 32-37cm för hanar och 30-35 cm för tikar.

Kanintax får vara mellan 27-32 cm för hanar och 25-30cm för tikar.

Färger som är tillåtna är Röd, Black & Tan, Lever & Tan och utöver det finns två teckningar som är tillåtna, strimmigt och merle. 

Det förekommer andra färger men dessa är de som FCI rasstandarden tillåter.

Taxen är en relativt frisk ras. 

Med tanke på dess konstruktion så är ryggarna de som är mest utsatta. 

Även PRA kan förekomma även om det med åren blivit mycket bättre.

Något som är viktigt för oss är att behålla en låg inavelsgrad och se till vilka individer vi avlar så vi inte försämrar rasens population och inavelsgrad.

En hög inavelsgrad ger sämre immunförsvar och risken för dubblering av sjukdomsgener ökar.

Rasklubben rekommenderar att man håller sig under 2,2% i inavelsgrad på kombinationer.


Läs gärna mer om denna underbara ras via länkarna.

Ett hundköp skall inte vara ett spontanköp


När du väl bestämt dig för en Tax

Val av uppfödare:

När du väl bestämt dig för att Tax är en ras som passar just dig så är det dax att leta en uppfödare.

Att välja uppfödare skall du göra med omsorg för det skall vara en person som kan stötta dig i dina frågor och som du känner förtroende för.

Personen skall vara noga med att hälsoundersöka och meritera sina avelshundar och de skall ha dolda fel försäkring på sina kullar samt också tydliga mål för sin avel.

Att para med första bästa hund bara för att man vill ha gulliga avkommor efter sin hund är inget jag rekommenderar att köpa från.


Blocket

Blocket skall man vara försiktig med eftersom där ofta dyker upp både smuggelhundar och hundar uppfödda enbart i syfte att tjäna pengar där avelsdjuren sällan är hälsoundersökta och också avsaknad av registreringsbevis ofta förekommer.

En tax utan stamtavla är en blandrashund oavsett vad säljaren påstår. 

En seriös uppfödare har tydliga mål med sin avel, betalar skatt på ev vinst samt redovisar moms på sina valpar. Dem finns som stöd under hela hundens liv.


Pris:

En dvärgtaxvalp kostar mellan 24-28 000kr inklusive moms hos en seriös uppfödare.

Hundar på blocket kan dyka upp för långt över det dubbla dessutom från kombinationer som är omedvetet rent osunda då mkt okunskap kring färggenetik och om de sjukdomsanlag som kan följa med vid dubbling at tex merle förekommer.


Så var noga med att köpa en tax från en seriös uppfödare som är väl insatt i rasen och dess hälsa.

Det är annars mycket tråkigt om man väl köpt en valp som sen visar sig vara sjuk och där uppfödaren sällan har varken dolda fel försökring eller kan finnas som stöd.

Det finns också en stor risk med dessa oseriösa annonser som dyker upp med att man rent av omedvetet råkat köpa en smuggelhund som visar sig ha allvarliga sjukdomar som kan riskera både din egen hälsa , hundens samt i värsta fall få in sjukdomar som tex Rabies i Sverige.


Hur hittar man då en seriös uppfödare?

Alla svenska kennlar är registrerade i FCI och tillhör SKK Svenska kennelklubben.

På SKK´s hemsida Köpa hund kan ni hitta bra nyttig information inför ert val av uppfödare, ni hittar även annonser på aktuella och planerade kullar.

Dock är det ofta så att en seriös kennel redan har sina valpar sålda då de föds och då är det lättast att kontakta de olika kennlarna man är intresserad av och visa intresse för ett framtida köp av valp.

Skriv eller ring och berätta om just dig och din ev familj.

Saker som hur man arbetar, vart och hur man bor samt vad man skall ha sin hund till är viktigt för uppfödarenm att veta. Gärna även om man har någon referens.

Många uppfödare har både hemsidor, instagram och FB. Läs om kenneln, kolla upp ev föräldradjur på SKK Hunddata där man kan se oficiella hälsotester och meriter.

När ni sedan har hittat och fått kontakt med en uppfödare där det finns ömsesidigt intresse så kan ni planera ett ev framtida köp. 

De flesta likt mig själv vill träffa er först för att se om det finns ömsesidigt intresse för ett framtida köp.


Att desperat leta en valp som passar för leverans till din redan inplanerade semester är sällan en god ide utan ett köp av valp skall vara väl genomtänkt och planerat.

Det är en individ som ni skall ha ca 15 år framåt och då är några månader hit eller dit inte den stora frågan utan snarare att ni får en frisk sund valp med stöd av en seriös uppfödare i ryggen.


Vil ni veta mer om hur det går till att köpa valp på just Teamaides kennel? Läs mer via länken nedan:

Förbered hemmet:

Innan ni får hem er valp kan det vara bra att vara förberedd.

En valp skall inte kunna bita i sladdar och kontakter, inte kunna ramla ner från höga höjder så som trappor där räcket är så brett att valpen kommer igenom.

Kompostgaller är en billig och smart lösning för att skärma av.

Plocka bort mattor från golvet. Ävenvissa växter som kan vara giftiga är viktigt att plocka bort.


Bilresan:

Införslkaffa en bilbur alternativt bilbälte.

I Sverige är det lag på att ha hunden fastspänd och det är såklart för att valpen skall åka säkert men också för att en valp kan bli en livsfara om den vid en krock kommer flygandes fram i huvudet på er.


Tillbehör och mat:

En seriös uppfödare skickar med valpen mat för den första tiden, men försäkra er om att det är så och om inte så köp hem samma mat som valpen är van vid.

Tuggleksaker, hundbädd, koppel, klosax är viktigt att ha hemma. Likaså tandborste och tandkräm rekommenderas starkt.


Ledighet:

Försäkra dig om att du har gott om tid för din valp.

Planera in semester så du har tid att ägna sig åt valpen och träna ensamhetsträning, rumsrenhetsträning osv.

Ett bra ledarskap och väl förberedd inför sitt köp ger dig bästa förutsättning för en lyckad framtid.


Träning/ vidareutbildning:

En seriös uppfödare finns tillhands med råd kring skötsel, träning och utbildning.

Om ni ej fått hjälp kan jag varmt rekommendera dessa två böcker  -Det goda hundägarskapet från desperation till inspiration och -Det goda hundägarskapet valpinspiration. Dessa båda böcker skrivna av Mervi Kärki och Gunilla Von Perner. Ni hittar hennes hemsida HÄR:

Dessa böcker är för mig så självklara och ger ett tydligt ledarskap på hundens språk utan varesig skrikande nej kommanon eller ryck i några koppel. Viktiga enkla saker som i vardagen underlättar enormt i er flock.


När väl en ömsesidig kontakt och intresse skapats och vi bestämt att just ni skall ha en valp från oss.

Att köpa valp på Teamaides kennel

Delaktighet:

När vi tillsammans bestämt att ni skall köpa en valp i en viss kull kommer ni att kunna följa denna kull dels här på hemsidan men även via vår instagram.

Allt från planering av kull, parning, dräktighet och valpning kommer att delas på dessa sidor, likaså rikligt med bilder på valparna och dess utveckling. Varje valp märks med en viss färg och man kan tydligt följa dess utvecklinig under de första 8 veckorna hos mig.

Ni kommer att få besöka mig så vi träffas innan och även besöka valparna.

Jag brukar rekommendera att läsa vissa böcker och att man läst på om rasen och förberett hemmet innan man hämtar sin valp. Se avsnittet innan för tips på bra böcker.

Allt för att det skall bli ett lyckat köp för er del, en passande familj för valpen och en livslång vänskap mellan oss för att jag skall kunna följa valpens utveckling och på så vis kunna utverdera den avel jag arbetar med.


Leverans:

Valparna levereras tidigast vid 8 veckors ålder vilket är den lägsta åldern man får leverera valp enligt lag. 


Registrering/namn:

När ni hämtar er valp är den registrerad i SKK med sitt unika namn, jag döper Taxvalparna efter olika teman och i vissa fall kan man få vara med och föreslå namn.


Valpbesiktning:

Valpen är självklart veterinärbesiktigad när ni hämtar den och denna besiktning får ej vara äldre än 7 dagar  vid leverans.


Vaccinering:

Valpen har fått en första vaccination innan leverans, denna spruta är det dock inte alla som ger och det är varken rätt eller fel att inte göra.

Förr i tiden vaccinerade man mkt mer än vi gör i dag, men numera vet man att tikens egna antikroppar skyddar valpen första tiden och inte förens efter 13 veckor är valpen stor nog att kunna bygga ett bra skydd efter vaccination så sprutan vid 8 veckor är inte av största betydelse.

Själv har jag valt att alltid ge den för det känns rätt för min del, men jag vet också flera som inte gör det och detta är alltså inget som i dag är fel.

Valpen skall däremot alltid vaccineras vid 13 veckor och sedan vid 12 mån och därefter var 3-4 år.

Olika vaccintillverkare har lite olika intervaller och dessutom har SKK och andra länder inte alltid helt kompatibla regler men ni kan alltid rådfråga mig om hur just din valp behöver vaccineras.

Rabiesvaccin kan man tidigast ge vid 12 veckor så det valpen får hos mig är vaccin mot Parvovirus, Valpsjuka och smittsam leversjukdom HCC.

Vissa kullar får även mot kennelhosta beroende på vilket vaccin veterinären föredrar.

Det man skall känna till är att kennelhosta finns som både virus och bakterier. Det vanliga Pi vaccinet är emot virusvarianten och skyddar således ej mot den baktriella Bordetellan så vill man ha ett fullgott kennelhostevaccin skall både pi sprutan samt komplettering med det baktriella vaccinet som ges nasalt eller oralt beroende på tillverkare ger.

Detta är inget jag ger o så tidigt ålder som 8 veckor men pratar gärna mer om val om vacciner med er.


ID Märkning:

Valpen märks med ett microchip i nacken, detta är valpens unika nummer som kommer följa den genom hela livet.

Springer hunden bort är det via detta chip som man lätt kan hitta er som ägare via de register SJB och SKK har.

Id märkningen sker med en lite grövre nål och chipet förs in i valpens nacke, man kan lätt känna det under huden på valpen.

Innan valpen flyttar kontrollerar vi med chipläsare att det är just den valpen med det nummret som ni har även i peppren till valpen. I sverige är det lag på att hunar har en id-märkning.

Vid leverans hjälper jag er att registrera er valp i HUndägarregistret hos Jordbruksverket samt även på SKK och deras ägarregister Djur ID.


Försäkring:

Vi har även tillsammans gått igenom val av försäkring och mitt ombud på Agria som tillsammans med er försäkrat valpen i en passande försäkring då hon alltid har ett samtal med er innan leverans.

Jag rekommenderar starkt att ha kvar valpen i Agria för då har man ett säkrare skydd om det mot förmodan skulle ske något med valpen och risken annars kan bli att olika försäkringsbolag har olika åsikter om huruvida valpens fel täcks eller ej.

I vart fall de första tre åren rekommenderar jag att man har kvar samma bolag som dolda fel försäkringen ligger och i mitt fall är det Agria.

Alla mina kullar har dolda fel försäkring så ni kan vara trygga om något mot förmodan skulle vara fel på valpen. Dock har ni enligt den nya köplagen något som heter undersökningsplikt.


Undersökningeplikt / Köplagen:

Det finns något som heter köplagen och den betyder att ert köp av valp har samma regler som om ni skulle köpa ett kylskåp. Ni har alltså undersökningsplikt på er vara/valp.

Ser ni tex att hunden har brun smuts i öronen så förväntas det att ni skall märka det och kan således inte reklammera ett sådant fel eller kräva någon ersättning av uppfödaren.

Nu tror jag väl inte att någon seriös uppfödare skulle missa en sådan sak men detta  var mer ett hypotetiskt exempel.

Valpen skall vara besiktigad och den får ej vara äldre än 7 dagar vid leverans detta är viktigt för att försäkringen skall gälla.

Besiktningen görs av en veterinär som känner igenom hunden så den inte har ont i tex ben, rygg. Lyssnar på hjärta och andning, ser så ögonen inte är irriterade, öronen ser rena och friska ut osv Men trots det kan det finnas fel på valpen som inte syns på en besiktning, så kallade dolda fel.

Det kan vara tex vattenskalle, leversjukdom, njurproblem osv. Detta är just det som uppfödaren tecknar en dolda fel försäkring emot.

Nu tog jag bara exempel och inget av ovanstående har tack och lov drabbat mig.


Ni köper en sällskapshund och fel som inte påverkar användandet av just hunden som sällskap så som extriöra avik, färg, anatomi osv är fel som ni köpt hunden med och heller inte kan kräva ersättning för.

För mig är det noga att vara ärlig så skulle hunden tex ha en inte så perfet färg, lite glad svans eller liknande så informerar jag såklart om detta.

Men det viktiga är att ni faktiskt tittar över hunden efter eventuella fel och avikelser för om detta inte tas upp vid köpet och inte inverkar på användandet av sällskapshund så är det inga fel man sen i efterhand kan åberopa.

Andra fel som är saker som kan dyka upp med tiden så som diskbråck, allergi, virus, mask, artros osv är förvärvade fel som tyvärr kan drabba även den valp som kommer ur friska hälsoundersökta djur och dessa fel täcks vid behov av er vanliga försäkring. Även detta något jag varit mkt förskonad emot men tex en valp som får ett grässtrå som fastnar i svalget eller som sväljer en sten som fastnar i magen är händelser som skett och då kan det bli ohyggligt dyrt om man inte har en bra förskring.

Skillnaden på ett dolt fel och förvärvat fel försäkringsmässigt är att på det dolda felet täcks även självrisken av försäkringen. Har däremot inte uppfödaren en sådan försäkring så kan det bli krångligt eftersom ni då måste kräva uppfödaren på den kostnad det blev att återställa felet eller till och med reklammera köpet och då finns det tyvärr många historier om uppfödare som gått upp i rök så var npga med ert val av uppfödare för det är först när det blir problem som man inser vikten av det,

Nu är det tack och lov ytterst sällan några fel på valpar uppstår men jag har vid ett tilfälle haft hjälp av just dolda fel försäkringen och det är en stor trygghet för mig som uppfödare men såklart även av valpköparens plånbok.

Så se över er valp, titta den i öronen, mellan tassarna, i munnen osv så den ser frisk ut.

Nu är det tack ock lov ytterst sällan som någon seriös uppfödare säljer en valp som är sjuk på något vis men jag vill ändå vara tydligt med att detta är det som lagen säger.

AV drygt 400 valpar har jag enbart råkat ut för en enda valp som fötts med ett dolt fel så det är väldigt sällan som det sker, och om det nu sker så är det viktigt att veta att valpen har en dolda dfel försäkring och en ansvarstagade uppfödare.


Besök:

Vi vill såklart att du skall träffa din valp minst en gång innan leverans. Då får då görna ta med dig tex ett örngott eller liten handduk som luktar just er. Gärna en otvättad sådan så valpen känner lukten av er och på så vis kan förknippa den med något positivt. Den får ni såklart med er hem igen vid leverans tillsammans med en hundbädd som varit här i hemmet och luktar mamma och kompisar och på såvis blir  en trygg doft att ta med hem.


Leverans:

Då dagen är kommen då ni skall hämta er valp så har vi bokat in en ca 1,5-2 timmar genomgång.

Vi går då igenom valppärmen med all information, skriver avtal, ser äver så försäkringen har trätt i kraft samt ägarregistrerar valpen både på Jordbruksverket där det är lag på att man registrerar sig men även på SKK så deras register är lite mer använt varpå ni har en trygghet om valpen skulle springa bort någon gång. Då kan man lätt hitta er som ägare.

När alla papper och praktiska genomgångar av matrutiner, skötesl osv är klara får ni således ta med er valpen hem.

Här betalas dem via swisch eller bankgenomföring, den skall då vara klar innan valpen lämnar.

För mig som uppfödare är det alltid lika jobbigt att se valpen flytta så det är viktigt för mig att känna att de familjer jag valp ut blir rätt för då känns det så mycket lätare att vinka adjö även om tårarna rullar varenda gång dörren stängts.


Valppaket:

Med valpen följer dels en valppärm med alla valpens papper, skötselråd och infprmation om föräldrar mm.

Valpen får med sig foder från Monster som den är van att äta. 

En bädd som luktar mamma och syskon samt valppaket från Aptus, Arken och Monster.

Förutom ovan brukar jag även skicka med lite olika saker beroende på kull så som leksaker, koppel, tandborte och skötselprodukter men detta går vi igenom innan. 


Äntligen hemma:

När ni väl kommer hem så vill jag såklart veta att allt gått bra. Låt valpen bekanta sig i sin nya miljö och bespara den alla släkt och vänners besök första dagarna.

Maten serverar ni när valpen kommit till ro i sin nya miljö.


Mat:

Valpen äter 4 ggr per dag förtsa tiden och vi har tillsamans gått igenom hur ni skall göra med maten till valpen under uppväxten.


Avmaskning:

Valpen är avmaskad hos mig från 2 veckors ålder och var 14:e dag tills leverans.

Jag rekommenderar att ni avmaskar valpen igen veckan innan vaccinationen så alltså vid 12 veckors ålder och då med annat preparat än det jag använt, just för att undvika resistensutvecklig hos maskarna så avmaskar man sedan bara vid konstaterad maskinfektion.

Skall man däremot ut och resa med sin hund till länder som Norge och Finland då krävs det avmaskning hos veterinär 24-72 timmar innan resan och då mot rävens dvärgbandmask.

Även pass krävs men kontakta mig så hjälper jag er med råd på vad som behövs inför resan.


Träning och motion:

Många får i dag felaktig infprmation om att de skall bära sin valp första året vilket är helt emot vad både studier och vetenskap säger. En valp skall använda sina ben, bygga muskler och belasta sitt skelett så det blir ett starkt skelett och en muskulatur som bär upp din hund och skyddar mot slitage på tex ryggen.

Valpen får sjäkvklart gå i trappor om den själv vill men första veckorna brukar den ej vilja det men så fort den själv väljer att göra det så låt den klara detta själv.

Självklart finns det gränser, bor ni på 7:e våningen och skall ut och rasta er hund 8 ggr per dag så kan det vara bättre att bära den men någon enstaka trappa då och då i vardagen skall valpen klara av,

En Tax är en jakthund som skall vara rörlig och daglig motion är bra att börja med redan direkt.

Självklart skall man inte ut och springa en mil med en 8 veckors valp, men precis som med oss människor bygger man upp deras kondition succesivt. 

Korta promenaden som sen utökas allt eftersom kommer bara göra din valp till en frisk hälsosam hund.


Vardagslydnad:

Var noga med att få en bra grund till din valp. Anmäld dig gärna till en valpkurs redan innan du hämtat valpen eftersom det brukar vara långa köer för att komma med.

Själv annordnar jag ibland träffar där vi tillsammans hjälps åt att träna både lydnad, kontaktövningar, viltspår och utställning.

Har ni förslag på aktiviteter så tar jag gärna emot dem.


Support:

Jag finns hel tiden tillhands för dig som valpköpare, inga frågor är dumma frågor och tveka inte på att höra av dig om det är något du undrar över.

Jag blir alltid glad över bilder för att kunna se dem utvecklas är av stort värde för mig.